lis
10

Angielskie specyjały

Kuchnia angielska zwykle nie jest traktowana poważnie. Francuzi wręcz jawnie z niej żartują. Sięgając zatem po książkę „Kuchnia brytyjska – podróże kulinarne, tradycja, smaki potrawy” z zaskoczeniem przeczytałam:

„Oskarżenia Anglików o barbarzyńskie łączenie smaków lub, co gorsza, o kuchenny marazm są przejawem nikłej znajomości ich kulinariów. Anglia zawdzięcza bogactwo stołu wielu cywilizacjom, począwszy od Celtów, Anglosasów i Normanów. Wyspiarze szczycą się wykwintnymi sposobami kojarzenia nawet banalnych składników. Do pospolitych mięs i drobiu chętnie dołączają jagnięcinę, dziczyznę, świeże ryby i owoce morza. Cechuje ich zamiłowanie do świeżych warzyw, owoców i dziko rosnących ziół. Pasję widać w wyrobach serowarskich i alkoholowych – od piwa i jabłecznika po whisky.

Hartsop Fields. Oil on canvas by Chris RigbyWśród lokalnych specjałów dobrze zadomowiły się kolonialne: egzotyczne przyprawy z imbirem i curry na czele czy herbatą z mlekiem. Dzięki imigrantom wykształciły się lokalne specjalizacje, np. przemysłowe Birmingham słynie z hinduskich potraw balti. Przyswajanie obcych zwyczajów świadczy o zamiłowaniu Brytyjczyków do odważnej kuchni fusion. To rozbudzenie smaku sprzyja odkurzaniu miejscowych przepisów. Wiele hrabstw oferuje równie smakowite niespodzianki, co odległe kraje kolonialne.”

To dopiero początek intrygujących inspiracji, jakie możemy czerpać z Wysp. Bardzo aromatycznie brzmią, np. jagnięcina z sosem miętowym, pieczywo śliwkowe czy kiełbaski wołowe z szałwią. A co pachnie na północy? Na przykład szkocki bulion z serowymi babeczkami…

Szkocki bulion z serowymi babeczkami

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 1 godzina 45 minut
Porcja: dla 4 osób
Składniki:
9 szklanek wody, 1 kg jagnięcej karkówki, pokrojonej, 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej, 1 duża cebula, pokrojona w kostkę, 2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę, 1 średni por, cienko pokrojony w talarki, 2 szklanki kapusty włoskiego, drobno pokrojonej, 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku, 2 łyżki natki pietruszki, grubo posiekanej

Do garnka wlej wodę, włóż jagnięcinę i kaszę jęczmienną, całość zagotuj. Zmniejsz ogień i przez godzinę gotuj przykryty wywar. Dodaj cebulę, marchew, por i nadal gotuj, aż zmięknie marchewka. Wyjmij jagnięcinę z garnka. Kiedy będzie schłodzona, usuń kości i grupo ją pokrój. Włóż ponownie mięso do garnka razem z włoską kapustą i groszkiem i gotuj ok. 10 minut bez przykrycia. Zupę posypaną natką pietruszki podawaj z bułeczkami.

Serowe bułeczki:

Składniki:
1 szklanka mąki z proszkiem do pieczenia, 2 łyżki parmezanu, drobno startego, 1/2 szklanki sera cheddar, grubo startego, 1/2 szklanki mleka, szczypta pieprzu kajeńskiego

Nagrzej piekarnik do 200-220oC. Formę do pieczenia posmaruj tłuszczem. Mąkę, pieprz kajeński, parmezan i połowę sera cheddar wymieszaj w misce, wlej mleko i wyrób klejące ciasto. Delikatnie je zagniataj, aż będzie gładkie. Ręką wyrównaj ciasto na grubość 2 cm. Wytnij z niego krążki i umieść je w formie do pieczenia. Bułeczki posmaruj pędzlem nasączonym w mleku i posyp serem cheddar. Piecz ok. 20 minut.

Źródło: Kuchnia brytyjska – podróże kulinarne, tradycja, smaki potrawy. Wyd. New Media Concept Sp. o.o., Warszawa 2008, s. 5-13, 71.

|