gru
27

Winna kuchnia europejska

O tym, że Polska nie jest „krajem wina” wiemy zapewne wszyscy. Tradycja wytwarzania tego trunku czy jego spożywania, np. w towarzystwie posiłków, nie jest u nas tak rozpowszechniona jak we Francji, Włoszech czy nawet Niemczech. Sytuacja ta z roku na rok ulega jednak poprawie, a wino – zarówno białe, jak i czerwone – staje się coraz popularniejsze. I nie ma tutaj znaczenie cena; jak twierdzą wytrawni sommelierzy dobre wino możemy kupić już za 25-30 zł. Ja jednak chciałabym podejść dziś do wina nieco przewrotnie i zwrócić uwagę na inne (ale jakże pyszne!) jego zastosowanie…

W naszej rodzimej tradycji kulinarnej stosowanie wina jako składnika potraw występuje niezwykle rzadko (a ponoć jeszcze w XVIII czy XIX wieku trunek ten był nad Wisłą używany w kuchni powszechnie). Wielka szkoda, że sytuacja ta z czasem się zmieniła, bo wino w kuchni potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Moją ulubioną potrawą, która bez „napoju bogów” traci moim zdaniem swoją duszę, jest francuska zupa cebulowa. Jak ją przyrządzić? Klasyczny przepis z użyciem białego (niekoniecznie drogiego!) wina wygląda następująco:

Francuska zupa cebulowaFrancuska zupa cebulowa

Składniki: 4-6 porcji
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 kg cebuli, pokrojonej w cienkie półplasterki
3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki mąki
200 ml białego wytrawnego wina
2 l bulionu wołowego
3 łyżki koniaku lub brandy
6 kromek bagietki
200 g startego sera (np. gruyere)
sól, pieprz

Opis przygotowania:

Rozpuścić masło w garnku ustawionym na średnim ogniu. Dodać cebulę i dusić, pod przykryciem, około 10-12 minut. Następnie dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i podsmażać cebulę przez 30-35 minut, bez przykrycia. W miarę jak będzie nabierać brązowej barwy, coraz częściej mieszać. Podczas smażenia należy dokładnie mieszać przy dnie. Następnie posypać cebulę mąką i dokładnie wymieszać. Dolać wino i całość zagotować. Potem, dokładnie mieszając, aby połączyć mąkę, wlać bulion i ponownie całość zagotować. Zmniejszyć ogień i dolać koniak lub winiak. Całość gotować ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Rozłożyć kromki bagietki na grillu i podpiec z jednej strony. Następnie przewrócić, posypać serem zrumienioną stronę i piec, aż ser się rozpuści. Podawać w ciepłych talerzach z grzankami z serem.

Źródło: http://www.foody.pl/strony/1/i/136.php?re_id=248

Równie smacznym i prostym do przyrządzenia daniem jest włoskie risotto alla milanese. Ta genialna potrawa nie tylko potrafi poprawić humor, ale również uzmysłowić, jak fantastyczne jest połączenie wina z ryżem i szafranem. Przepis? Bardzo proszę:

Risotto alla milaneseRisotto alla milanese

Składniki na 1 osobę:
100-120 g ryżu
łyżka masła
pół średniej cebuli
szafran ( jedno opakowanie 125 mg)
1/3 szklanki białego wina
sól
parmezan

Sposób przygotowania:

Na rozgrzane masło wrzucić drobno pokrojoną cebulę i dusić aż zmięknie, ale nie zmieni koloru.
Dodać ryż i ciągle mieszając dobrze go rozgrzać z masłem i cebulą. Do ryżu dolać białe wino, zamieszać i gotować aż ryż całkowicie wchłonie wino. Posolić.
Dolać wody z rozpuszczonym szafranem (ma przykryć ryż) i mieszając od czasu do czasu gotować go  na średnim ogniu aż ryż zmięknie. Dolewać wody jeśli potrzeba.
Gotowy ryż wyłożyć na talerz i posypać parmezanem.

Źródło: http://www.gotuj-z-evi.pl/risotto-milanese/

Jeśli jesteście otwarci na kulinarne eksperymenty, koniecznie sprawdźcie więcej przepisów kulinarnych, w których wino jest cennym składnikiem. Bo wino jest nie tylko znakomitym towarzyszem obiadu czy kolacji, ale i immanentną częścią przepysznych dań. Polecam!

|