lip
6

Lwowska przekąska od Magdy Gessler

Mistrzostwa Euro 2012 rozgrywane w Polsce i na Ukrainie niestety już za nami, ale nic straconego – lwowskie makaroniki z przepisu słynnej restauratorki Magdy Gessler pozwolą nam na chwilę wrócić do naszych wschodnich sąsiadów.

W jednej ze swoich książek kucharskich – „Kocham gotować” – wspaniała restauratorka Magda Gessler, znana z programu „Kuchenne rewolucje”, podaje  przepis na ukraiński specjał. Przyrządźmy makaroniki migdałowe, aby poczuć smak Lwowa!

Makaroniki migdałowe

Składniki:

400 g. słodkich migdałów
30 g. gorzkich migdałów
400 g. cukru pudru
woda różana
5 białek
Skórka pomarańczowa

Wykonanie

1 Parzymy migdały i obieramy ze skórki, a następnie tłuczemy lub mielimy z odrobiną cukru i paroma kroplami wody różanej. Dodajemy puder i ubite białka.
2 Nabieramy porcje masy łyżką i przekładamy na papier pergaminowy.
3 Zapiekamy w piekarniku na złoty kolor. Aby zdjąć makaroniki trzeba nawilżyć papier od spodu.
4 Każdy makaronik można udekorować kawałkiem skórki pomarańczowej.

Teraz pozostaje nam rozkoszować się smakiem lwowskiego specjału. Smacznego!

Źródło: Gessler M. Kocham gotować, przepis na życie. Wyd. Świat Książki, Warszawa 2011, s. 121.

Źródło zdjęcia: http://www.swiatksiazki.pl/kocham-gotowac-przepis-na-zycie-magda-gessler,p90083072.html

|