lip
13

Fondue – szwajcarska przekąska

Poznajmy pyszności szwajcarskiej kuchni.

Fondue stanowi tradycyjny kulinarny specjał Szwajcarii. Ta efektowna potrawa wymaga odpowiedniej oprawy. Najlepiej serwować ją w specjalnym stale podgrzewanym kociołku (gotowe zestawy do fondue  można kupić w sklepach ze sprzętem AGD). Można też wykorzystać zwyczajny garnek – ważne, żeby był stale podgrzewany. Serowe fondue uświetni romantyczną kolację, miłe spotkanie ze znajomymi, imprezę biurową czy choćby relaksujący wieczór przed telewizorem.

Składniki:

12 kromek białego chleba lub jedna duża bagietka
400 g sera Ermentaler
300 g sera Gruyere
1 ząbek czosnku
1,5 szklanki białego wina wytrawnego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
biały pieprz
gałka muszkatołowa

Wykonanie:
1 Pieczywo kroimy w kostkę
2 Sery ucieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno kroimy
3 Naczynie do fondue nacieramy czosnkiem, nalewamy białe wino (niecałe) i dodajemy ser, po czym roztapiamy na niewielkim ogniu (fondue pochodzi od francuskiego fondre – roztapiać się), cały czas mieszając
4 Po rozpuszczeniu sera dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kilkoma łyżkami wina. Wciąż podgrzewamy, nie przerywając mieszania. Przyprawiamy.
5 Podajemy razem ze specjalnymi długimi widelcami. W tak przygotowanym (cały czas podgrzewanym!) sosie maczamy kawałki pieczywa.

Posmakujmy Szwajcarii na naszym stole!

Źródło: http://pozytywnakuchnia.pl/fondue/
Źródło grafiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Fondue

|