sie
1

Tzatziki – smakowity grecki sos

Tzatziki to popularny grecki dip, który stanowi świetny dodatek do obiadu, dań z grilla czy chrupiących smakowitych przekąsek – takich jak na przykład chipsy, nachosy czy zapiekane pieczywo.

Tzatziki (w Polsce zwane też cacykami) to wspaniały sos na bazie czosnku i ogórków. Stanowi najpopularniejszą przystawkę w Grecji, choć zyskuje wielbicieli także w wielu innych krajach Europy. Sos tzatziki jest idealny do mięs, warzyw, dań z grilla, chipsów czy grzanek. Można przyrządzić go w różnych wariantach – w książkach kucharskich na kulinarnych blogach i innych stronach internetowych znajdziemy mnóstwo pomysłów na urozmaicenie sosu.  

Poniżej przepis na oryginalne greckie tzatziki:

Składniki:

1/2 kg gęstego jogurtu greckiego (w ostateczności może być jogurt naturalny)
2 duże ogórki
filiżanka oliwy
główka czosnku (liczba użytych ząbków zależy od naszych upodobań smakowych)
łyżka octu winnego
2-3 oliwki czarne
sól, pieprz do smaku
pietruszka lub koperek do dekoracji

Wykonanie:

1 Obieramy 1,5 ogórka i ścieramy na tarce o dużych oczkach razem z nieobraną połówką.
2 Solimy i odstawiamy na kilka minut, po czym lekko odciskamy sok.
3 Do miseczki wkładamy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, starte ogórki, oliwę, ocet, doprawiamy solą i pieprzem i starannie mieszamy.
4 Sos wkładamy do salaterki, polewamy łyżką oliwy, ozdabiamy oliwkami i gałązką pietruszki lub kopru. Podajemy na zimno.

Pozostaje rozkoszować się smakiem znakomitej greckiej kuchni.

Źródło: http://wizjer.co.uk/index.php?option=com_content&view=article&id=778&Itemid=867
Źródło grafiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cacyki

|