cze
7

Specjały bułgarskiej kuchni

Nie od dziś wiadomo, że podróże kształcą. Każdy wyjazd (nie tylko zagraniczny) to doskonała okazja, aby skosztować specjałów lokalnej kuchni. A jakie rarytasy ma do zaoferowania Bułgaria?

Oto specjały, których warto skosztować, przebywając w Bułgarii:

szopska sałata
(na zdj.) – bardzo charakterystyczna dla bułgarskiej kuchni przystawka. To sałatka przyrządzana z ogórków, pomidorów, papryki i cebuli z dodatkiem owczego sera szopskiego;

bakława
– polany syropem słodki deser przygotowywany z cienkich kawałków ciasta (z greckiego zwanego filo), pomiędzy które wkłada się nadzienie orzechowe z cukrem lub miodem. To smakołyk popularny również w kuchni tureckiej;  

banica
– deser przygotowany z cienkiego ciasta, które przekłada się białym słonym serem typu feta lub siekanym porem czy dynią (w tym ostatnim przypadku potrawa nazywa się tikwenik);

bobowa czorba
– gęsta zupa grochowa z dodatkiem przyprawy o nazwie kędzierzawiec;

boza
– gęsty, słodki napój przyrządzony z lekko sfermentowanej pszenicy, popularny jako dodatek do banicy;

giuwecz
– mięso duszone w gęstym sosie razem z ziemniakami, papryką i pomidorami i przyprawami. Danie to serwowane jest w glinianych naczyniach z przykrywką; 

imambajałda
(z tureckiego można przetłumaczyć jako: „imam zemdlał”) – danie wegetariańskie popularne również w kuchni tureckiej. Wydrążone bakłażany nadziewane warzywami (cebulą, marchewką, selerem, pomidorem i pietruszką) i podane na zimno;

kawarna
– kawałki mięsa smażone z cebulą i przyprawami oraz jajkiem;

kebapcze – kotleciki z mielonej wołowiny mocno przyprawione cebulą i pieprzem, znane również w kuchni serbskiej i rumuńskiej;

pylmeni czuszki
– faszerowana papryka;

rewane
– słodkie ciastko zalane syropem;

syrmi
– malutkie gołąbki przyrządzone z liści kapusty lub marynowanych liści winogron;

szkembe czorba
– rodzaj flaczków z rozdrobnionym czosnkiem;

tarator
– wspaniały chłodnik. Przyrządza się go z jogurtu, ogórków, czosnku i orzechów włoskich. Często podaje się jako przystawkę;

Cóż, pozostaje powiedzieć: smacznego!

Źródło tekstu: http://podroze.gazeta.pl/podroze/1,114158,2832015.html
Źródło grafiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sa%C5%82atka_szopska

|