lip
20

Cukier krzepi (?)

Jak mówi popularne przysłowie – cukier krzepi. Jednak badania wykazują, że jest dokładnie odwrotnie – spożywanie cukru może powodować poważne choroby. Na szczęście istnieją zdrowe zamienniki.

Jak tłumaczą naukowcy, to mit, że cukier krzepi – nie bez przyczyny nazywa się go „białą śmiercią”. Po wykluczeniu cukru z codziennego menu możemy się spodziewać objawów charakterystycznych dla odstawienia substancji uzależniającej. Warto zauważyć, że po spożyciu cukru znacząco podnosi się poziom insuliny, co daje chwilowy zastrzyk energii. Następnie poziom glukozy we krwi spada (a zarazem pojawia się głód i senność). Wtedy konieczna jest kolejna dawka cukru – jego nadmiar odkłada się w tkance tłuszczowej.  

Według badań naukowych dorosły człowiek w ciągu roku zjada aż 50 kg cukru czyli nawet 27 łyżeczek dziennie. A jedna łyżeczka to 20 kcal – pustych, ponieważ cukier nie ma żadnych właściwości odżywczych – za to obniża odporność organizmu, sprzyja rozwojom infekcji. Ponadto analizy medyczne dowiodły, że ten „krzepiący” składnik naszej codziennej diety przyspiesza starzenie się skóry, osłabia kości i ścięgna, a także niszczy zęby.

Na szczęście istnieją wspaniałe i – przede wszystkim – zdrowe zamienniki cukru. Należą do nich m. in.:

syrop klonowy – jest wytwarzany przez gotowanie soku klonowego. Zawiera witaminę B2, wapń i przeciwutleniacze. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, a także może wspomagać leczenie cukrzycy,

stewia – naturalny słodzik roślinny o silnym działaniu leczniczym. Jest niskokaloryczny, choć zarazem zdecydowanie słodszy od cukru i nie wywołuje próchnicy,

miód – naturalny antybiotyk, pomaga zwalczać infekcje i wodne rodniki. Niestety jest bardzo kaloryczny,

melasa – powstaje po procesie rafinacji cukru trzcinowego na cukier biały. Jest bogata w wapń, żelazo, potas, magnez, miedź, chrom, cynk, a także witaminy z grupy B,

daktyle – mają naturalnie słodki smak i zarazem zawierają witaminy A, B6 oraz potas.

Dosładzajmy sobie życie zdrowo!

Źródło tekstu i grafiki: http://zdrowie.dziennik.pl/diety/galeria/430546,2,zamiast-cukru-naturalne-substancje-slodzace-zdrowe-zamienniki-galeria-zdjec.html

|