paź
30

Smakołyk na Halloween

Już jutro Halloween – barwne amerykańskie święto, które często obchodzone jest również w Polsce. Kojarzy się przede wszystkim z upiorną dynią, maskaradą czy strachami, a także specyficznymi przysmakami.

Halloween to jedno z tych amerykańskich świąt, które przeniknęły do naszej kultury. 31 października w wielu polskich domach na pewno pojawią się wydrążone dynie ze świeczką w środku, a niektóre z dzieci – wzorem amerykańskich rówieśników – przebiorą się i będą prosić sąsiadów o ciasteczka, grożąc robieniem kawałów (tzw. trick or treat – co zwykło się tłumaczyć jako „cukierek albo psikus”).

W książkach kucharskich czy na stronach internetowych można znaleźć mnóstwo przepisów powstałych z myślą o uatrakcyjnieniu tego wspaniałego święta. Warto na przykład przygotować specjalne muffinki z pajęczyną, które znakomicie komponują się z ideą Halloween. 

Składniki
:

• 150 g masła
• 225 g cukru
• 4 jajka
• 1 i 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
• 200 g mąki
• 60 g kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki soli
• 175 ml mleka
• 300 g gotowego lukru białego
• 300 g gotowego lukru czekoladowego

Przygotowanie: 

1 Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść formę do muffinów lub wyłóż foremkami z papieru.

2 W misce utrzyj mikserem masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Wymieszaj jajka i wanilię. W osobnym naczyniu połącz mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do masy na przemian z mlekiem, aż wszystkie składniki się połączą. Przełóż ciasto do foremek.

3 Piecz w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut do momentu, gdy po lekkim naciśnięciu będą sprężynować. Ostudzone babeczki wyłóż z foremek i posmaruj z wierzchu białym lukrem. Narysuj lukrem czekoladowym okręgi od środka do zewnątrz. Następnie przetnij ciastka nożem lub patyczkiem (zaczynając od środka muffina) i powtórz tę czynność 5-8 razy w równych odstępach, aby utworzyć wzór pajęczyny. Na koniec umieść na każdej babeczce plastikowego pająka.

Smacznego!

Źródło tekstu i grafiki: http://allrecipes.pl/przepis/3603/muffiny-z-paj-czyn-.aspx?o_is=Hub_TopRecipe_4

|