maj
13

Tu warto zjeść – najlepsze restauracje świata

Brytyjski magazyn „Restaurant” opublikował po raz kolejny swój prestiżowy ranking najlepszych restauracji. Wśród wyróżnionych lokali przeważają restauracje angielskie, amerykańskie i hiszpańskie. A jednak na pierwszym miejscu króluje Dania.

Oto lista lokali, które znalazły się w pierwszej dziesiątce wyjątkowego rankingu magazynu „Restaurant”:

1. Nona w Kopenhadze (na zdj.) – urządzona w dawnym magazynie znajdującym się na nabrzeżach duńskiej stolicy wygrywa w rankingu już od czterech lat! Znakiem rozpoznawczym restauracji są wspaniałe przekąski (m.in. tost z jeżowca czy wątróbka dorsza);

2. El Celler de Can Roca w Gironie (Hiszpania) – to katalońska rodzinna restauracja, która serwuje zarówno proste jak i wyszukane potrawy. Znakiem rozpoznawczym jest posiłek składający się z czternastu dań reprezentujących lokalną kuchnię;

3. Ostena Francescana w Modenie (Włochy) – specjalnością lokalu są zarówno klasyczne włoskie dania, a także potrawy nowe i oryginalne. Można tam zjeść np. pyszną tartę cytrynową;

4. Eleven Madison Park w Nowym Jorku (USA) – popularność tej znakomitej restauracji można wytłumaczyć niezwykłymi daniami w menu (zjemy tu np. tatar z marchewki czy homara w pomidorach przyozdobionego kwiatami kopru włoskiego, grzankami oraz żelem z cytryny);

5. Dinner by Heston Blumenthal w Londynie (Wielka Brytania) – wybitni kucharze pracujący w tej restauracji łączą przepisy z XII wieku z XXI-wiecznymi technikami. Można zamówić m.in. tort przygotowywany według książki kucharskiej z 1891 r.;

6. Mugaritz w San Sebastian (Hiszpania) – w tej hiszpańskiej restauracji nie dostaniemy menu. Na klientów czeka dwadzieścia spersonalizowanych dań;

7. D.O.M. w Sao Paulo (Brazylia) – specjalnością tej kuchni są małże w sosie z koralowców;

8. Arzak w San Sebastian (Hiszpania) – ta restauracja słynie z kuchni molekularnej;

9. Alinea w Chicago (USA) – nowoczesna amerykańska restauracja, w której dodatkiem do dań są m.in. kwiaty jabłoni;

10.  The Ledbury w Londynie (Wielka Brytania) – specjalizuje się przede wszystkim w nowoczesnej kuchni francuskiej. Do popisowych dań szefa należy polędwica z sarny pieczona w daglezji z białymi burakami i czarnymi porzeczkami.

Warto odwiedzić wyróżnione restauracje i spróbować wielu niezwykłych potraw z menu. Smacznego!

Źródło tekstu i grafiki: http://stylzycia.newsweek.pl/najlepsze-restauracje-swiata-2014-newsweek-pl,artykuly,285057,1.html

|