sie
10

Kwiaty nie tylko w wazonie

Jak się okazuje, kwiaty mogą być nie tylko wspaniałą ozdobą stołu, ale również pożywną przekąską. Niektóre z nich są bogate w witaminy, związki mineralne i wiele substancji korzystnych dla zdrowia. Pora umieścić je na talerzu!

Kwiaty zawierają mnóstwo flawonoidów, karotenoidów, a także witamin i związków mineralnych. Są wyjątkowym dodatkiem do wielu tradycyjnych dań. Wiele z nich wykorzystuje się w ziołolecznictwie. Warto poznać kilka zasad, którymi trzeba się kierować przy odpowiednim wyborze kwiatów do zjedzenia:

• im silniej kwiat jadalny pachnie, tym lepszy jest jego smak – stąd najlepiej zrywać kwiaty mocno pachnących odmian. Na przykład w przypadku róż doskonale sprawdzi się rozpowszechniona w naszym klimacie róża japońska zwana też różą pomarszczoną (z języka łacińskiego: Rosa rugosa);

• warto do każdej komory wypełnionego wodą pojemnika na lód włożyć mały jadalny kwiatek. Takie kostki lodu będą znakomitą dekoracją do drinków przez cały rok;

• jeśli nie zjemy od razu umytych kwiatów, trzeba je włożyć do papierowej torby i przechowywać w lodówce. W ten sposób utrzymają świeżość nawet przez kilka dni;

• jeśli cierpimy na alergie i inne problemy medyczne, trzeba bardzo ostrożnie dobierać kwiaty do jedzenia. Alergicy czy astmatycy powinni unikać kwiatów roślin strączkowych (np. fasola, groch) i cebulowych (tulipan, liliowiec);

• nie należy spożywać kwiatów roślin trujących bądź takich, o których nie wiadomo, czy są jadalne.  Nie można jeść również kwiatów kupowanych w sklepach ogrodniczych czy kwiaciarniach. Warto także pamiętać o tym, żeby nie zbierać kwiatów w miejscach zanieczyszczonych (w pobliżu dróg, zakładów przemysłowych, w centrach miast), ani w pobliżu pól uprawnych (łatwo to wytłumaczyć – rośliny tam rosnące mogły zostać opryskane pestycydami);

• wiele kwiatów charakteryzuje się wyrazistymi smakami. Aksamitka ma ostry i lekko gorzki zarazem smak, begonia jest kwaśna i orzeźwiająca, delikatne bratki wzbogacą sałatki i desery,  floks jest subtelny i słodkawy, a z kolei goździk przypomina w smaku gałkę muszkatołową.

Warto włączyć kwiaty do naszego codziennego menu!

Źródło tekstu i grafiki: http://stylzycia.newsweek.pl/kwiaty-zastosowanie-w-gotowaniu-kuchnia-jedzenie-kwiaty-przyprawy-newsweek-pl,artykuly,343062,1.html

|