sie
17

Ameryka od kuchni

Ameryka kryje w sobie wiele kulinarnych tajemnic. Część potraw charakterystycznych dla amerykańskiej kuchni może się poszczycić nietypową historią powstania.

Oto kilka ciekawostek na temat potraw, które królują w amerykańskiej kuchni: 

Buffalo wings – czyli słynne pikantne skrzydełka z kurczaka dla wielu Amerykanów stanowią doskonałą przekąskę do piwa. Podobno to danie zostało wymyślone na skutek pomyłki. Właścicielka Anchor Bar w Buffalo (w stanie Nowy Jork) na skutek pomyłki otrzymała od dostawcy skrzydełka z kurczaka zamiast – jak to bywało dotychczas – kurzych szyi wykorzystywanych do przyrządzania sosu do spaghetti. Kobieta podsmażyła skrzydełka, polała ostrym sosem i podała głodnym gościom. Ta potrawa na stałe zagościła w menu;

cheeseburger –  smakiem pierwszych hamburgerów rozkoszowali się już Mongołowie w XII wieku (za czasów Czyngis-chana. Jednak to 16-latek z Pasadeny (Kalifornia) położył plasterek sera na mięso podczas smażenia. Tak narodziła się przekąska popularna dziś na całym świecie;

grilled cheese – nazwę potrawy można przetłumaczyć jako „grillowany ser” – a jednak chodzi tu o zwyczajny zapieczony z plasterkiem żółtego sera chleb tostowy;

lody w wafelkachfrancuscy smakosze jedli wafle już od około 1820 roku, ale dopiero 80 lat później Amerykanie umieścili w nich lody. Nie jest jasne, kto był pierwszy – Italo Marchioni starający się o patent na jadalne miseczki do lodów czy George Bang, któremu zabrakło pucharków i dlatego podał lody w waflach;

pizza – pierwsza amerykańska pizzeria serwująca dziś powszechnie znany włoski specjał powstała na Manhattanie w 1905 roku. Jednak popularność w USA pizza zdobyła dopiero w latach 40., kiedy wracający z frontu żołnierze chcieli skosztować dania, które tak im smakowało we Włoszech;

Reuben sandwich – to słynne połączenie tostowego chleba i sera z peklowaną wołowiną, kwaszoną kapustą i rosyjskim sosem. Ta wspaniała kanapka została wymyślona przez niemieckiego właściciela popularnych delikatesów;

Tater Tots – to smażone na głębokim tłuszczu ziemniaki – bardziej kaloryczna wersja naszych placków ziemniaczanych. Ta wyjątkowa przekąska została wymyślona jako sposób na zużycie niechcianych resztek;

Chocolate Chip Cookies – ciasteczka z kawałkami czekolady stworzyła dietetyczka Ruth Graves Wakefield w 1930 roku. Dodała kawałki czekolady do ciasta, myśląc, że ta rozpuści się pod wpływem temperatury;

hot dog – klasyczna frankfurterka powstała w Niemczech, ale dopiero emigrant mieszkający na Brooklynie wsadził ją do podłużnej bułki, dając początek znanej przekąsce. Podobno w ten sposób chciał sobie poradzić z klientami, którzy po skończonym posiłku nie zwracali sztućców.

Okazuje się, że powstanie wielu znakomitych potraw amerykańskiej kuchni to czysty – ale smakowity – przypadek. 

Źródło tekstu i grafiki: http://stylzycia.newsweek.pl/13-amerykanskich-potraw-ktore-nie-sa-amerykanskie-jedzenie-kuchnia-gotowanie-stany-zjdnoczone-newsweek-pl,galeria,342951,1.html

|