gru
22

Specjały z Jerozolimy na talerzu

Niedawno w naszych księgarniach ukazała się wyjątkowa książka kucharska – Jerozolima, której autorami są Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi. Dzięki tej pozycji odkryjemy różnorodną kuchnię Izraela.

W Jerozolimie Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi ukazują niezwykłą i bogatą kuchnię swego rodzinnego miasta. Na tamtejszych talerzach mieszają się smaki różnorodnych muzułmańskich, żydowskich i chrześcijańskich społeczności. Co ciekawe, autorzy urodzili się po różnych „stronach” Jerozolimy – Tamimi po arabskiej, wschodniej, a Ottololenghi po zachodniej – żydowskiej.

Znajdziemy tu aż 120 przepisów – zarówno na nowatorskie dania warzywne jak i wspaniałe desery. Ottolenghi – wybitny szef kuchni, właściciel pięciu restauracji w Londynie – razem z Samim Tamimi stworzył najbardziej osobistą ze swoich znakomitych książek kucharskich. Jerozolimę z języka angielskiego na polski tłumaczyła Magdalena Gingal.

Warto wzbogacić swoje menu o specjały prosto z Jerozolimy!

Źródło tekstu i grafiki: http://www.filo.com.pl/ksiazka/24/Jerozolima+Yotam+Ottolenghi+i+Sami+Tamimi

|