lut
23

Chińskie pierożki Jiaozi

19 lutego 2015 r. w Chinach obchodzono rozpoczęcie Roku Owcy, o czym pisaliśmy na blogu. W tym świątecznym okresie na chińskim menu królują wyjątkowe potrawy. Jedna z nich to znakomite pierożki Jiaozi.

Daniem głównym chińskiej noworocznej wieczerzy są pierożki Jiaozi. Popularność tej potrawy można wytłumaczyć symboliką – pierożki uchodzą za znak jedności. To ważny element noworocznego świętowania – ten czas Chińczycy spędzają w domu, w rodzinnym gronie. Warto zauważyć, że tego rodzaju pierożki są popularne również w całej Azji, na przykład kuchni japońskiej.

Oto przepis na tradycyjne pierożki Jiaozi:

Składniki:

• 0,5 kg mąki,
• 1-1,5 szklanki zimnej wody
• sól,
• 300 gram. mielonej wieprzowiny,
• 2 łyżki oleju,
• łyżka startego imbiru,
• łyżka sosu sojowego,
• łyżka wytrawnego sherry,
• szczypta czarnego pieprzu
• 1/4 główki kapusty pekińskiej (posiekanej),
• ząbek czosnku.

Wykonanie:

1 Przesiać do miski mąkę, dosypać łyżeczkę soli. Mieszać składniki, delikatnie wlewając zimną wodę, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto uformować w kulę, przykryć i odstawić na co najmniej pół godziny.
2 Przyprawić mięso sosem sojowym, solą, pieprzem i sherry. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
3 Rozwałkować ciasto na cienki placek, powycinać z niego krążki o średnicy 8 centymetrów. Na środku każdego krążka ułożyć nadzienie i formujemy pierożek.  
4 Zagotować wodę w dużym garnku. Tradycyjnie pierożki gotuje się na parze w specjalnych koszykach, ale można je również ugotować w wodzie.

Warto skosztować tego wspaniałego przysmaku!

Źródło tekstu: http://podroze.onet.pl/aktualnosci/chinski-nowy-rok-owcy-tradycje-i-swiateczne-potrawy-chinczykow/4chny
Źródło grafiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Jiaozi

|