mar
12

Zdrowe „niezdrowe” jedzenie

Wystrzegamy się niektórych produktów spożywczych (czekolady, śmietany czy suszonej wołowiny), uważając je za niskowartościowe. Jednak jak dowodzą wybitni naukowcy, jedzenie obiegowo postrzegane jako niezdrowe, wcale nie musi być szkodliwe.

Oto produkty powszechnie uważane za szkodliwe dla zdrowia, a których spożywanie w odpowiednich dawkach może okazać się korzystne:

• czekolada – jak wiadomo, w tym wyjątkowym smakołyku znajduje się pełno tłuszczów oraz cukrów. A jednak kakao – składnik czekolady – jest bogate we flawonoidy, zdrowe dla serca składniki. Niedawno greccy naukowcy dowiedli, że jedzenie gorzkiej czekolady znakomicie poprawia przepływ krwi do serca;

• śmietana – 90% kalorii, które zawiera, pochodzi z tłuszczów. Tymczasem całkowita ilość tłuszczu w śmietanie nie jest wcale wysoka. Jak tłumaczą naukowcy, dwie łyżki śmietany to tylko 52 kalorie (dwa razy mniej niż w znajduje się np. w łyżce majonezu);

• kokos – zawiera wiele nasyconych tłuszczów (a to może się wiązać z poważnymi komplikacjami medycznymi). Jednocześnie kokos ma zbawienny wpływ na obniżenie niebezpieczeństwa obniżenia chorób serca. Posiekany i niesłodzony kokos to doskonała przekąska;

• skórki wieprzowe – smaży się je w głębokim tłuszczu. Warto zaznaczyć, że jeśli jemy ten przysmak w rozsądnych ilościach, wcale nam nie zaszkodzi. Skórki wieprzowe zawierają cenne proteiny, a zawarty w nich tłuszcz zawierający kwas stearynowy, nie podnosi cholesterolu we krwi;

• suszona wołowina – uważa się ją za niezdrowe mięso. Tymczasem jest bogata w proteiny, a jej spożywanie obniża poziom insuliny (hormonu, który każe organizmowi magazynować tłuszcz). To sprawia, że suszona wołowina może być dietetyczną przekąską.

Może nie warto całkiem wykreślać wyżej wymienionych produktów ze swojego menu?

Źródło tekstu i grafiki: http://nauka.newsweek.pl/produkty-uwazane-za-niezdrowe-czekolada-wino-wieprzowina-,galeria,358174,1,1,6.html

|