mar
18

O koreańskiej kuchni

Już niebawem w polskich księgarniach ukaże się książka Tradycje kulinarne Korei. Autorką jest Magdalena Tomaszewska-Bolałek, wybitna japonistka, dziennikarka i tłumaczka.

Tradycje kulinarne Korei – najnowsza książka kucharska Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek – będzie miała swoją premierę już 23 kwietnia 2015 roku. To znakomity przewodnik po składnikach, przepisach, sposobach przygotowywania dań, ale także pozycja pokazująca znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Znajdziemy w niej niemal trzysta zdjęć, ponad dwadzieścia przepisów i informacje o kulturze żywieniowej. Wydaniu będą towarzyszyć spotkania poświęcone kuchni koreańskiej.

Kuchnia koreańska jest bardzo bogata. To mieszanina wyjątkowych smaków, zapachów oraz technik kulinarnych. Tamtejsza sztuka kulinarna stanowi ogniwo łączące kontynent azjatycki i Wyspy Japońskie. Pora poznać bliżej koreańskie potrawy!

Magdalena Tomaszewska-Bolałek jest japonistką, dziennikarką i tłumaczką. W swoim dorobku ma m.in. parę pozycji książkowych (Tradycje kulinarne Japonii, Zwierzęta Zodiaku w kulturze Japonii, Japońskie słodycze), artykuły poświęcone kulturze japońskiej oraz tłumaczenia wielu japońskich komiksów. Prowadzi również popularnego bloga Kuchniokracja.

Źródło tekstu i grafiki: http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/tradycje-kulinarne-korei-ksiazka/

|