sie
20

Arbulastra – przysmak ze średniowiecznej kuchni

Arbulastra to wyjątkowa potrawa znana jeszcze w średniowieczu. Warto skosztować przysmaku, który gościł na talerzach w dawnej Francji.

Nazwa tego znakomitego dania – arboulastre – pochodzi od starofrancuskiego herbolaste (co można przetłumaczyć jako „ziołowy”. Arbulastrę jajeczną można przyrządzić również z dodatkiem rukoli czy szpinaku. 

Składniki

• porcja kruchego ciasta,
• 6 jajek,
• po pęczku szczypiorku i zielonej pietruszki,
• łyżeczka mielonego imbiru,
• 250 ml śmietanki kremówki,
• 70 g startego żółtego sera,
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

Wykonanie:

1 Zagnieść kruche ciasto i podpiec przez dziesięć minut;
2 Roztrzepać widelcem jajka ze śmietanką, imbirem, serem, doprawić solą i pieprzem;
3 Dodać drobno posiekaną pietruszkę i szczypiorek;
4 Wyłożyć masę na podpieczone ciasto i piec przez 30 minut w niezbyt gorącym piekarniku.

Warto włączyć tę francuską potrawę do swojego menu!

Przepis pochodzi z książki kucharskiej Kuchnia średniowieczna – 125 przepisów (autorzy to René Husson i Philippe Galmiche). Tłumaczyła Katarzyna Marczewska

Źródło tekstu i grafiki: http://oficyna-naukowa.home.pl/sklep/shoper5/pl/p/Kuchnia-sredniowieczna.-125-przepisow./405

|